Brekkeparken og Søndre Brekke gård

- Engelsk landskapspark med telemarksstuer
- Kafe, rekreasjonsområde og lekeplass

Åpningstider 2014:
Museet og parken er stengt for sesongen, men vi åpner på bestilling.
For mer info: Ta kontakt med Tone på 35544500 eller post@telemark.museum.no

Åpningstider 2015:
17. mai - 31. august, kl. 11-21

Søndre Brekke gård ligger fritt, med utsikt over Skien sentrum, Skienselva og kanalen som snor seg oppover mot øvre deler av Telemark.
Brekkeparken er et friluftsmuseum med eldre bygninger fra hele Telemark. Den eldste bygningen, en årestue, er fra 1300-tallet.

Hovedbygningen på Søndre Brekke gård er herskapelig!
Bygningen er tilbakeført i empirestil, slik man tror handelsminister Niels Aall og hans familie hadde det da de bodde på Brekke på første halvdel av 1800-tallet.
Niels Aall var handelsminister under forhandlingene om grunnloven på Eidsvoll i 1814, og fortellingen om hans rolle blir formidlet på Søndre Brekke.

Omvisninger i Brekkeparken:

Brekke huset fine familier
Gården har huset flere fine, tradisjonsrike familier fra Skien, mest kjent for ettertiden er Aall-familien, med Niels Aall som overhode.
Han kjøpte Søndre Brekke i 1810 og solgte prakteiendommen til sin sønn Hans Aall i 1830.

Praktfullt interiør
Hovedhuset ble bygd i 1780, det har et praktfullt interiør som stadig er under rehabilitering. Sommeren 2014 åpner vi prinseværelse , det er det siste rommet i hovedbygningen som er under rehabilitering. Begrepet prinseværelse brukes fordi det var dette rommet dansk-norske prins Christian Fredrik brukte under et besøk i 1813.

Den grå dame
Hovedbygningen byr også på historien om "Den grå dame" - en gjenganger som vekker stor interesse hos publikum, og som mange hevder å ha sett opp gjennom årene.
Hvem denne damen er, som stadig går igjen på Brekke, strides det om, men alle historiene knytter seg til den dansk-norske prins Christian Fredrik som besøkte gården som stattholder (kongens stedfortreder) i 1813.

Tulipanpark
Søndre Brekke ligger i den flotte Brekkeparken, en park som er inspirert av engelsk landskapsstil.
Siden museet åpnet i 1909 har Brekkeparken vært byens folkepark, og den er åpen for publikum hele sommersesongen.
Blomsterprakten i Brekkeparken er viden kjent, i 2014 vil 30.000 tulipaner blomstre i rødt hvitt og blått, for å understreke 200-årsjubileet for grunnloven.
Brekkeparken har en morsom lekeplass.

Stuer fra Telemark
Bondebygningene i Brekkeparken representerer Telemarks kulturhistorie, og forteller om boforhold og byggeskikk i Telemark.
I parken finnes også et arbeiderhjem fra tidlig 1900-tallet,  en gammel butikk fra Kleiva, lekestue, paviljong og andedam.