Vi ser at du bruker en touch enhet.
Vil du besøke vår mobile nettside?

Ja


Nei

16.-26. mars feirer vi Ibsens 189-årsdag

Ibsenuka 2017 Henrik Ibsen ble født 20. mars 1828 i Stockmanngården i Skien. I år er det 150 år siden Peer Gynt ble utgitt for første gang. Skiens Ibsen-aktører markerer Ibsens fødselsdag og Peer Gynt-jubileet med et ti dagers langt kulturprogram. 

Det blir konserter, teaterforestillinger, Ibsenprisen, dramatikkseminar, utstillinger, foredrag, vandringer, filmvisninger, språkkafé, markedsdag, lesestunder og "Spis for 100".

Telemark Museum byr Ibsenvandring for barn 18. mars, og for voksne 20. mars. 18. mars er vi på plass på handelstorget, der selger vi lefser og drops.
Lørdag 25. mars holder vi Henrik Ibsen Museum åpent. Da blir det gratis omvisning kl. 12 og 14, åpent fra 11-18. Er det snø - ta med akebrett og prøv Henriks akebakker. 
(Våre arrangementer er merket med rødt.)

Samarbeid: Ibsenuka er et samarbeid mellom Ibsenhuset, Ibsenforbundet, Litteraturhuset i Skien, Nasjonalbiblioteket, SF Kino Skien, SkienBy, Skien menighet / kirkevergen i Skien, Teater Ibsen, Telemark museum, Visit Grenland og Skien kommune.

Tid og sted:     Arrangement: 

Torsdag 
16. mars
kl. 13.00
Skien 
bibliotek

Språkkafé med Ibsen-tema
Et tilbud til deg som snakker litt norsk og ønsker å bli bedre. Språkverter drar i gang samtaler rundt temaer som gir kunnskap om norsk språk og hverdagsliv. Denne gangen snakker vi om Ibsen og hans verker. Gratis adgang.

Torsdag 
16. mars
kl. 19.00 
Ibsenhuset

Mestermøte - Henrik Ibsen og Edvard Munch
Bli kjent med to kunstnere som begge har satt dype og varige spor i kunstverdenen – Henrik Ibsen og Edvard Munch. De var aldri nære venner, men de beundret og inspirerte hverandre. Kveldens foredragsholder er Bergljot Geist, fagkonsulent ved Ibsenmuseet i Oslo.
Billett kr. 70,-. Arrangør: Telemark museum og Ibsenforbundet.

Torsdag 
16. mars
kl. 20.00
Ibsenhuset

Peer Gynt-suiten. Fremført av Kristian Ihle Hadland
Christian Ihle Hadland regnes i dag som en av våre fremste klassiske pianister. Han har spilt med de aller største orkestrene i landet, for eksempel Kringkastingsorkesteret og Oslo Filharmoniske Orkester.

I 1874 spurte Henrik Ibsen om Edvard Grieg kunne komponere musikken til hans nye teaterstykke Peer Gynt. Det tok Grieg to år å gjøre det ferdig, og 24. februar 1876 ble Ibsens Peer Gynt med Griegs Peer Gynt-suite urfremført på Christiania Theater i Oslo. Musikken var inspirert av norsk folkemusikk, men var også skrevet på samme måte som Ibsen skrev Peer Gynt, med en ironisk tone om den norske holdning og væremåte på denne tiden. 
Billett kr. 250,- /100,- (student).

Fredag
17. mars
kl. 14.00
SF kino Skien

Matiné: Vildanden (The Daughter)
er en gripende film med moderne tolkning av Ibsens stykke. Handlingen er satt til nåtidens Australia. Filmen har et stjernelag av skuespillere, inkludert Geoffrey Rush (Pirates of the Caribbean, Kongens Tale), Sam Neill (Jurassic Park) og Miranda Otto (Homeland).

Dette er den etablerte teaterregissøren Simon Stones spillefilmdebut. Filmen er løst basert på hans egen sceneproduksjon av Ibsens Vildanden.

Lørdag 
18. mars 
kl. 12.00
Skien bibliotek

Nora Around The World - utstillingsåpning
Et dukkehjem av Henrik Ibsen er et av verdens mest spilte dramaer, og Nora Helmer er en av de mest innflytelsesrike kvinnerollene i verdensdramatikken.

Hvordan fremstilles Nora på verdens scener? Gjennom teaterprogram, bøker, filmklipp og teaterplakater fra alle fem verdensdeler viser utstillingen ulike fasetter av karakteren Nora, fra lerkefugl i bur til en frigjort kvinne. Utstillingen Nora Around The World er utviklet av Nasjonalbiblioteket og ble vist i deres lokaler i Oslo i 2016. Vi stiller ut noe fra denne, og legger til elementer med spesiell relevans for Skien og Telemark. Gratis adgang.

Lørdag 
18. mars 
kl. 12.00
Skien sentrum

Ibsen-vandring for barn i Skien sentrum 
Oppmøte på Sorrento plass, nederst i Snipetorp (rett nedenfor Brekke-trappa).
Billett kr. 50,- Maks. 40 deltagere.
Arr: Telemark Museum.

Lørdag 
18. mars 
kl. 12-16
Handelstorget 

Markedsdag og Lørdagsbarn
Marked i byen med varer som brød, sveler og flatbrød, honningkaker, ost og pølser samt brente mandler. Knappestøping i tinn, kasting på stikka - og danseoppvisning med Gjerpen frilynte ungdomslag.
Telemark museum er på plass med sine lefsebakere. 
Lørdagsbarn-forestilling kl. 13.00: Peer Gynt, med Liv Gulbrandsen (fortelling) og Gudrun Klakegg (piano). Gratis adgang.

 Lørdag 
18. mars
kl. 13.00
Skien rådhus

Kunstvandring
Velkommen til omvisning i høydepunktene fra Skien kommunes kunstsamling i Skien rådhus. Opplev kunstverk fra gullalderen i norsk kunsthistorie fra 1850 til 1950 - med arbeider fra bl.a. August Cappelen, Th. Kittelsen, Erik Werenskiold, Kai Fjell og Henrik Sørensen. Guide er Kunsternbyens Tom-Erik Lønnerød.

Søndag 
19. mars
kl. 18.00
Lie kirkegård
 

kl. 19.00
i Skien kirke

Henrik Ibsen og hans familie. Kulturminner og utfordringer
Omvisning på Lie kirkegård.
Gudmund Kverndalen og Gunnar Thelin leder omvisningen. Kverndalen forteller om ulike typer gamle gravminner (kulturhistorie). Thelin forteller om Hedvig (Ibsen) Stousland og Stouslandfamilien.

Deretter i Skien kirke:
Smakebiter fra gudsbildene i Ibsens diktning ved Gunnar Thelin
Sanger fra Ibsens dikt og skuespill ved Lise-Mette Møllerbråten og Tormod Øvrum.
Kaffe og kjeks.
Arrangør: Skien menighet/kirkevergen i Skien. Billett kr. 50,- ved frammøte i kirken.

Mandag 
20. mars
kl. 11.00
Skien sentrum

Vi feirer Henrik Ibsen sammen med barnehagebarna
Kroning av Ibsen-stauten i Ibsenparken og parade ned til handelstorget, hvor vi ser en forestilling basert på Peer Gynt ved Liv Gulbrandsen, fortelling og Gudrun Klakegg, piano. Påmelding.

Mandag 
20. mars 
kl. 11.00
Skien sentrum

Ibsen-vandring i Skien sentrum
Vi bruker appen HENRIK IBSEN. Oppmøte ved Ibsens byste nederst i Snipetorp. Bill.kr. 70,-
Arr: Telemark Museum.

Mandag
20. mars
kl. 18.00
Ibsenhuset

Ibsen Kvinner - teaterforestilling med Juni Dahr, Visjoner Teater
I løpet av ca. en time møter vi seks av Henrik Ibsens kvinneskikkelser. Vi følger Juni Dahrs møte med Hilde, Hedda, fru Alving, Nora, Ellida og Hjørdis. Ibsens tekster er vevet sammen med Dahrs egne tanker og refleksjoner rundt rollenes styrke og sårbarhet. og det underliggende temaet i all Ibsens diktning, lengselen etter frihet. Billett kr. 425,-.

Tirsdag
21. mars
kl. 17.30 
Skien bibliotek

Lesestund for barn
Denne gangen leser vi  Henrik og badesvampen av Inger Marie Kjølstadmyr, viser bilder og snakker om Henrik Ibsen.

Om boka: Henrik Ibsen, den store dikteren, bor i en leilighet i Kristiania sammen med de tre hushjelpene sine; Gusta, Lina og Frøken Blehr. Fra vinduet sitt ser han opp på slottet der kongen bor. Henrik strever seg gjennom høstregnet, spiser skiver og plasker i badekaret som alle andre. Men helt som alle andre er han ikke, han har jo et badekar, selv ikke kongen har det. Utgangspunktet for denne fortellingen er et brev som Henrik Ibsen skrev til sin kone Suzannah, der beskriver han det han synes må være den fineste gaven han noen gang han har fått: en badesvamp.

Tirsdag
21. mars
kl. 19.00
Teater Ibsen

Nær sagt Ibsen (gjestespill)
Med en tittel fra publikum, gammeldagse kostymer og scenografi samt tre gode hoder, blir tekst og handling til der og da. Publikum har sagt at det faktisk er akkurat som å se et vanlig Ibsen-stykke. Så bra improvisasjon at det ser ut som om det er innøvd – er ikke dét litt ironisk? Men er det underholdende? Absolutt! Og imponerende? Prøv sjæl og se! Med Det Andre Teatret. Bill kr. 165,-/115,- (student).

Onsdag
22. mars
kl. 11.30
Skien bibliotek

Boklunsj – med Ibsen-innhold
Boklunsj er perfekt for bokelskere med litt ekstra tid midt på dagen, eller for deg som vil ta matpakka på biblioteket. Denne våren er så å si alle bibliotekets ansatte satt på saken med å grave fram godbiter fra hyllene. I anledning Ibsenuka tar vi selvsagt for oss bøker av eller om Ibsen.

Onsdag
22. mars
kl. 13.30-16.30
Teater Ibsen 

Dramatikkseminar i anledning Ibsenprisen 2017
- Samtale med juryleder Anette Therese Pettersen.
- Samtale med de nominerte til Ibsenprisen.
- Hvilke utfordringer står vi overfor i satsingen på ny dramatikk? Samtale mellom Erik Ulfsby (teatersjef Det norske teateret), Line Rosvoll (kunstnerisk leder Dramatikkens hus), Jesper Halle (professor Kunsthøgskolen i Oslo) og Victoria Meirik (leder Dramatikkfestivalen).

Samtalene ledes av teatersjef ved Teater Ibsen, Thomas Bye.

Onsdag
22. mars
kl. 18.00
Ibsenhuset

Utdeling av Ibsenprisen
- Teaterforestilling: Ibsen Kvinner med Juni Dahr, Visjoner Teater.
- Musikkinnslag ved Rune Klakegg, Andrè Kassen og Jon Olav Renvåg
- Tapas

Konferansier: Lise Fjeldstad
Få åpne plasser.

Torsdag
23. mars
kl.18.00
Lie Bydelshus

Markblomster og potteplanter
...er kanskje en noe rar tittel på en forestilling, men den er hentet fra en av vår tids største diktere, Henrik Ibsen. Våren 1853 forelsket han seg i purunge Rikke Holst, noe som resulterte i diktet Markblomster og potteplanter. Rikke var markblomsten, alle øvrige damer var ”potteplanter i lunken jord”. Sanger Hilde Norland Gundersen og musikerne Espen Gjelstad Gundersen og Frøydis Grorud har plukket ut og tonesatt 15 av Ibsens 300 dikt. De gav i 2009 ut albumet Markblomster og potteplanter. Medvirkende: Hilde Norland Gundersen - sang og diktlesning, Espen Gjelstad Gundersen – piano, Frøydis Grorud - TBA-sax og fløyte.
Billett kr. 225,-.

Torsdag
23. mars
kl. 18.00
Hedvigs hybel, Ibsenhuset

Valgt det...
er et fortellerteater av og med skuespillerene Beate Frostad og Astrid Elise Sæterøy.
Med utgangspunkt i anonyme historier fra virkeligheten, setter stykket fokus på menneskehandel både i Norge og globalt. 
Stykket har en aldersgrense på 16 år på grunn av voksen tematikk. Gratis adgang.

Torsdag
23. mars
kl. 18.00

Lundetangen Pub

Hot Shit Ibsen Quiz
Vi feirer Skiens store sønn og stolthet. Men hvor mye vet du egentlig om Ibsen?
Bli med på Hot Shit Ibsen Quiz på Lundetangen! Ta med deg quiz-laget ditt, og skjerp sansene. Alle kan delta, men bare ett lag kan vinne … Quiz-mastere: Helle Riis og Anne Spånem.
Gratis adgang.

Fredag
24. mars 
kl.19.00
Ibsenhuset

Førstereis – teaterforestilling med Helge Jordal
«Det handler om svik. Om flere svik. Men mest av alt om nasjonens svik mot norske sjøfolk», sier Helge Jordal, skuespilleren som har bidradd til å gjøre stykket til «en eventyrlig seilas» og «en strålende teateropplevelse», som kritikerne skrev etter premieren i 2011. Det handler om uteseilertiden etter andre verdenskrig, til oljen kom og forandret alt. Stykket er et tidsbilde, en fortelling om Handelsflåtens store betydning for ungdom som ikke fant seg til rette på landjorden. Stykkets røde tråd heter Martin. En såkalt tyskerunge. Han vokser opp på guttehjem i Bergen. Der blir han både banket, spylt og rævpult, og rømmer 15 år gammel til sjøs, året er 1959.  På sjøen blir det en ny hverdag. Han blir godtatt, etter hvert, og gjør nytte for seg. Billett kr. 425,-.

Lørdag
25. mars
kl. 13.00
i sentrum

Teatervandring i Ibsens fotspor
Bli med på teatervandring i Ibsens biografiske og litterære spor i Skien. I løpet av vandringen vil du få møte både far og sønn Ibsen, lillesøster Hedvig, presten Lammers og opp til flere andre skiensborgere. Det blir både "digt og forbannet løgn", en god dose humor og litt biografisk alvor. Medvirkende Carl Henrik Ekblom, Ingvild Hogstad, IA Stavran og Tormod Klovning.Oppmøte ved Stockmanngården på Handelstorget. Arrangør er kulturkontoret.
Bill. kr. 150,- ved oppmøte.

Lørdag
25. mars
kl. 18.00
SF kino Skien

Vildanden (The Daughter
er en gripende film med moderne tolkning av Ibsens stykke. Handlingen er satt til nåtidens Australia. Filmen har et stjernelag av skuespillere, inkludert Geoffrey Rush (Pirates of the Caribbean, Kongens Tale), Sam Neill (Jurassic Park) og Miranda Otto (Homeland).

Dette er den etablerte teaterregissøren Simon Stones spillefilmdebut. Filmen er løst basert på hans egen sceneproduksjon av Ibsens Vildanden.

Lørdag
25. mars
kl. 11 - 15
Henrik Ibsen Museum

Omvisning på Henrik Ibsen Museum, Venstøp
Åpningstid kl. 11-15. Omvisning med guide kl. 12 og 14. Gratis adgang.

 

Søndag
26. mars
kl. 18.00
SF kino Skien

"Jeg skal forsøge det som Fotograf" - foredrag ved Benedikte Berntzen
og filmvisning av Vildanden (The daughter)

Vildanden (The Daughter) er en gripende film med en moderne tolkning av Ibsens drama. Handlingen er satt til nåtidens Australia, og filmen har et et stjernelag av skuespillere, som Geoffrey Rush (Pirates of the Caribbean og Kongens Tale), Sam Neill (Jurassic Park) og Miranda Otto (Homeland). Dette er den etablerte teaterregissøren Simon Stones spillefilmdebut. Filmen er løst basert på hans egen sceneproduksjon av Ibsens Vildanden.

Men hva skjer når handlingen, som er så nært knyttet til Ibsens minner fra Venstøp, fortelles fra den andre siden av verden? Og hvordan går det når Ibsens verdenskjente dramaer blir overført til det store lerretet? Ikke alle Ibsen-filmatiseringer har vært like vellykkede. Men Ibsens idealer om en realistisk spillestil gjelder fortsatt som en skuespillers fremste kvalitet.

Benedikte Berntzen innleder med foredrag før filmvisningen.

Benedikte Berntzen er utdannet M. Phil. i Ibsen Studies og arbeider ved Nasjonalbiblioteket. Hun har tidligere skrevet om Ibsen og film. Foredraget varer ca. 30 minutter. 

Gratis kaffe og kake.

16.-26. mars

Bokbua i Skistredet har Ibsen-utstilling hele uka

Kilde: skienkommune.no